Splošno

Uspešno vlaganje iker za obnovo potočne postrvi

Z velikim ponosom in zavedanjem pomembnosti ohranjanja ribjih populacij sporočamo, da je gojitvena skupina Ribiške družine Bistrica Domžale v zadnjih 14 dneh izvedla vlaganje 42.000 iker potočne postrvi. To pomembno delo je potekalo v sodelovanju z ribogojnicami Žiri, Tržič in Bled.

Kljub zimskim razmeram, ki so bile v teh dneh in so pred naše člane postavile številne izzive, je bila naloga opravljena z izjemno predanostjo in strokovnostjo. Kot je razvidno iz priloženih fotografij, so bili vsi postopki izvedeni v sodelovanju z gospodarjem tekočih voda in pod vodstvom Damirja Salajka, vodje gojitvene skupine v RD.

Vlaganje iker v Whitlock Vibert škatlice je previden postopek, ki se začne z nežnim polnjenjem iker v te posebne valilne enote. Ikre se najprej skrbno razporedijo po prekatih škatlic, ki so zasnovani tako, da maksimizirajo pretok vode in posnemajo naravno valilno okolje. Ko so škatlice pripravljene, se jih počasi in previdno spusti v reko ali potok na lokacijo, ki je bila vnaprej izbrana na podlagi optimalnih pogojev, kot so temperatura, globina in tok vode. Pomembno je, da so škatlice postavljene na stabilno podlago in v varnem okolju, ki omogoča ikram, da se razvijejo brez motenj. Ta metoda vlaganja je učinkovita, saj omogoča ikram, da se razvijejo v zaščitenem okolju dokler zarod z mešičnkom ni dovolj močen, da bi zapustil škatlico in se samostojno podal v vodno okolje.

Ta projekt vlaganja iker ni le pomemben za ohranjanje populacije potočne postrvi, ampak tudi za vzpostavitev stabilnega in zdravega ekosistema v naših tekočih vodah. To delo je odsev naše predanosti ne samo za ohranjanje narave, ampak tudi izboljšanje pogojev za športni ribolov za sedanje in prihodnje generacije ribičev.

Za konec se zahvaljujemo vsem članom gojitvene skupine, ki so s svojim trudom in časom prispevali k uspešnosti tega projekta. Vaše nesebično delo in zavezanost ribiški tradiciji sta zgled, ki navdihuje in vabi nove člane v skupino.

Posebno zahvalo želimo izreči Ribiški družini Bled za njihovo velikodušno donacijo iker, ki je dodatno obogatila naš vzrejni program in prispevala k raznolikosti genetskega materiala, ki je ključnega pomena za trajnostno upravljanje ribjih populacij v naših vodah.

V pričakovanju prvih rezultatov te gojitvene iniciative se že veselimo nadaljnjih uspehov in trdno stojimo za našim poslanstvom: »Ohranjati, varovati in promovirati življenje v naših vodah.«

Prispevek pripravil:

Bojan Križnik

Predsednik Ribiške družine Bistrica Domžale

Komentarji so izklopljeni za Uspešno vlaganje iker za obnovo potočne postrvi