Splošno

29. ribiški tabor mladih muharjev – Osilnica 2024

Upravni odbor Ribiške družine Bistrica Domžale se je na predzadnji seji odločil, da prijavi na razpis 29. ribiškega tabora mladih muharjev, ki je potekal v Osilnici, ob sotočju mejne reke Kolpe in Čabranke, od 17. do 19. maja 2024, tri mlade ribiče in mentorja. Po predhodnih sestankih sta se nato tabora udeležila Lan Ciglič in Tristan Goltež ter mentor dr. Tomaž Lavrič.

Po prihodu v Osilnico (gostil nas je Hotel Kovač), smo bili razporejeni v sobe. Prejeli smo obeske z imeni  in kasneje tudi spominske majice. Kmalu sta sledila otvoritev tabora s strani Aleša Horvata, vodje tabora in predsednika Komisije RZS za delo z mladimi ribiči in pozdravni govor dr. Miroslava Žaberla, predsednika Ribiške zveze Slovenije. Oba sta udeležencem zaželela prijetno bivanje na taboru, vedoželjnost pri spoznavanju umetnih muh in uspešen ribolov.

V nadaljevanju sta nam tekmovalni tehniki meta muhe v tarčo in v daljavo ter casting s tehniko arenberg, v okviru kastinške podkomisije prikazala nekdanji državni prvak Tomo Sotenšek in njegov hrvaški kolega, ki je bil tudi državni prvak.

Sledila je večerja in po njej najboljši del za mlade ribiče, vezanje umetnih muh ob spremstvu ostalih mentorjev.

Vezanje prvih umetnih muh je trajalo krepko čez 22. uro zvečer, ko je vodja tabora razglasil počitek.

V soboto zjutraj je že ob 6.30 uri sledilo vstajanje, osebna higiena in pospravljanje sob, katere smo budno preverili mentorji. Po zajtrku, so se mladi muharji zbrali v prostoru, kjer je tekmovalni vezalec Matej Delak izvedel predavanje na temo entomologije (nauk o žuželkah).

Sledila je predpriprava potrebne opreme za skupni ribolov, ki je bil predviden po kosilu v restavraciji hotela Kovač.

Mladi ribiči so po okusnem kosilu z velikim navdušenjem oblekli muharska oblačila (škornje, telovnik, dvojne nogavice), pripravili ribiško palico, muhe ter podmetalko in se razdelili na tiste, ki so že lovili in tiste, ki še niso muharili.

Triurni ribolov, ki je potekal v delno previsoki bližnji Čabranki, je bil uspešen le za nekaj mladih fantov.

Po večerji je ponovno sledilo vezanje umetnih muh, tokrat so fantje želeli izdelati olivno muho – nimfo, kajti ostali, ki so ujeli kakšno ribo so predlagali, da bo tudi naslednji dan ta najbolj prava za ribolov.

V nedeljo zjutraj smo morali vsi pospraviti postelje ter pripraviti kovčke za popoldanski odhod domov. A še pred tem, takoj po zajtrku, so se mladi ribiči pomerili v skupnem triurnem ribolovu, tokrat na znižani Čabranki, kjer pa je bilo ujetih tudi več rib.

Zaključek smo vsi udeleženi, mladi muharji in mentorji, pričakali ob podelitvi pokala za najboljšo izdelano umetno muho in za največjo ujeto ribo. Vsak je prejel tudi medaljo. Vodja tabora je nato razglasil zaključek tabora.

Vsem udeleženim na 29. taboru bo ostalo to srečanje v trajnem spominu. Samo obkolpje in prijazni ljudje so nas navdihnili, da se morebiti drugo leto ponovno udeležimo, tokrat že 30. tabora mladih ribičev muharjev na izbrani lokaciji.

Posebno zahvalo za organizacijo dogodka izrekamo Komisiji RZS za delo z mladimi ribiči, organizacijskemu odboru, vodstvu Ribiške zveze Slovenije, Hotelu Kovač Osilnica, Ribiški družini Kočevje kot tudi upravnemu odboru RD Bistrica Domžale, da nam je omogočil in prijavil na ta tabor.

Foto: T. Lavrič, B. Tomažič, N. Travner.

Pripravil: dr. Tomaž Lavrič

Komentarji so izklopljeni za 29. ribiški tabor mladih muharjev – Osilnica 2024