Splošno

Vložek večjih krapov in ščuk

Ribiška družina Bistrica Domžale je pod vodstvom gospodarja ribnikov Miha Rajgla dne 3. marca 2024 izvedla vlaganje večjih krapov in ščuk v svoje ribnike in jezera, s poudarkom na jezeru Pristava in ribniku Plastenka. Pri tej pomembni letni dejavnosti je sodelovalo pet članov ribiške družine, ki so pomagali pri vlaganju rib, zagotavljajoč, da je bilo vlaganje izvedeno brezhibno.

Skupaj je bilo v ribnik Plastenka in Jezero Pristava vloženih 26 krapov, s težami med 8 in 14 kilogrami. Ti večji primerki krapov so bili skrbno izbrani v ribogojnici Žalec, kjer jih je gospodar ribnikov rezerviral že dve leti nazaj. Vložek v jezero Pristava in ribnik Plastenka bo v bodoče prispevali k večji biološki raznovrstnosti in izboljšanju ribolovnih možnosti, tako članom, kot tudi turističnim ribičem. V jeseni pa se načrtuje tudi vložek večjih primerkov krapa v Gradiško jezero.

Poleg krapov je bilo vlaganje osredotočeno tudi na ščuke, pri čemer je bilo vloženih 51 ščuk dolžin med 50 in 80 centimetrov. Te ščuke so bile razporejene po vseh ribnikih in jezerih, ki so pod upravljanjem RD Bistrica Domžale, s ciljem obogatitve ribjega staleža in zagotavljanja boljših pogojev za ribolov ter ohranjanja naravnega ravnovesja vodnih ekosistemov.

Vlaganje rib je ključni del upravljanja ribiškega okoliša, ki ga izvaja RD Bistrica Domžale. Ta dejavnost ne le da prispeva k večji biotski raznovrstnosti in izboljšanju ribolovnih pogojev, ampak tudi pomaga pri ohranjanju zdravih in uravnoteženih vodnih ekosistemov. Z vlaganjem kakovostnih ribjih primerkov se zagotavlja, da bodo ribniki in jezera RD Bistrica Domžale ostali privlačna destinacija za ribiče in ljubitelje narave.

Ekipa, ki je sodelovala pri vlaganju, si zasluži pohvale za svoje delo in zavedanje k ohranjanju ribiške tradicije in naravnega bogastva naših voda.

Pripravila:

Miha Rajgelj in Bojan Križnik

Foto: Bojan Križnik

Komentarji so izklopljeni za Vložek večjih krapov in ščuk