Splošno

Muharjenje na Kamniški Bistrici

Pomladni čas prikliče na plano najbolj zagrete muharske navdušence. Po poplavah so naše tekoče vode utrpele veliko škodo na populaciji ribjega življa. Neizmerno devastacijo in uničenje ribjih habitatov pa so povzročili tudi gradbeni posegi koncesionarjev za urejanje vodotokov. Trajalo bo leta, da se bo stanje rek in potokov primerno obnovilo za življenje ribjih in drugih živalskih obvodnih vrst.

Kamniška Bistrica, ki je razdeljena v štiri revirje, in sicer: rezervat na samem izviru, ki sega do kamnitega mostu v Kamniški Bistrici, revir 2, od kamnitega mostu do mostu v Stranjah, revir 3, od kamnitega mostu v Stranjah do jezu v Homcu ter revir 4, od jezu v Homcu do izliva v Savo, je v letošnjem letu lovna samo v tako imenovanem spodnjem revirju 4. Tu velja strog režim ujemi in izpusti, kar pomeni, da rib ni dovoljeno upleniti. Revir 2 in 3 sta v skladu s priporočili Zavoda za ribištvo Slovenije namenjena samodejni obnovitvi, saj potekajo ponekod še vedno gradbena dela, predvsem nad Kamnikom, zaradi tega je voda kalna in neprimerna za ribolov.

Prvega maja je v revirju 4 lovilo pet ribičev. Prijeten dan in smaragdno zelena voda sta omogočila marsikateri užitek. Ribiči si želimo, da bi se stanje voda čim prej normaliziralo. Kdor bi se želel preizkusiti v muharjenju na Kamniški Bistrici, me lahko kontaktira preko tajnika ribiške družine.

Pripravil in foto: Tomaž Lavrič

Komentarji so izklopljeni za Muharjenje na Kamniški Bistrici